Weekend van de Begraafplaats 2019

Een plek vol verhalen

Het thema van het Weekend van de Begraafplaats is ‘een plek vol verhalen’ en vertelt intrigerende verhalen achter de graven en over de begraafplaatsen zelf.

Zo bestaat het ontroerende verhaal over het ‘Graf met de handjes’ op ‘den aje kirkhaof’ (het oude kerkhof) in Roermond. Over een grote muur heen reiken een man en een vrouw elkaar de hand. Hij protestants, zij katholiek; zij mochten vanwege hun verschillende religies niet bij elkaar worden begraven. Maar door de verstrengelde handen zijn zij toch eeuwig verbonden in de dood.

Een begraafplaats is een plek vol prachtige, verdrietige en unieke verhalen. Verhalen over de geschiedenis van begraafplaatsen, over soms monumentale gebouwen op de begraafplaats, over grafmonumenten, maar vooral over de mensen die er begraven zijn. Verhalen over families, geliefden, kinderen en het definitieve afscheid. Elke steen, monumentaal of eenvoudig, oud of nieuw, vertelt een geschiedenis. Deze verhalen verdienen het om aan een groter publiek verteld te worden.

Tijdens het Weekend van de Begraafplaats heten begraafplaatsen hun bezoekers een warm welkom, verspreid over het hele land. De deelnemers organiseren interessante activiteiten zoals pakkende lezingen en rondleidingen, al dan niet in samenwerking met uitvaartondernemers, steenhouwers, historische verenigingen en andere lokale organisaties.